Egy hét Stájerországban (OE/ST-116)

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2010-09-12
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC

A párommal egy hetet Ausztria középsõ részén, a Kreischberg hegy körzetében töltöttük. Mivel õszi idõszakban került sor a kikapcsolódásra, így a fõ hangsúlyt a túrázásra helyeztem. A túrázást pedig egy SOTA-fan természetesen összekapcsolja egy kis aktiválással is. Ehhez nagy segítséget kaptam Pistától, HA5TI, aki megadott egy linket, amelyen az összes (nemcsak) osztrák csúcs térképen volt ábrázolva. Ezek alapján a szállótól 10-15 km-es körzetben lévõ OE/ST csúcsok többségét sikerült is bejárnom öt - majdnem esõmentes - napon.


Megérkezés Murau körzetébe. Mivel a Mura-völgye - de csak a völgy - gyakorlatilag sík terepnek számít, ezért vittem kerékpárt is magammal. (Bár az augusztus 31-én leesett hó miatt felmerült bennem: nem kellene inkább sílécet vinni? - Így utólag kiderült: nem kellett, hi!) Bár mountain bike-t vittem, azért a hegyi kerékpározás nem az esetem.
Megérkezéskor az elsõ meglepetésem az volt, hogy a - korábbiaktól eltérõen - tartományban (sí)felvonók szeptembertõl nem üzemeltek. Hát hiába: a gazdasági válság nagy ÚR! Az osztrákok pedig racionális emberek. Ha valamit nem éri meg üzemeltetni, akkor azzal nem foglalkoznak.Nincs kép
Nincs képA másik: hogy hazai "hegyekben" gondolkoztam, ahová általában egy órán belül fel lehet jutni. Itt kicsit más volt a helyzet. A helyi "tourinformos" hölgy le is beszélt arról a tervemrõl, hogy az érkezés napján (szombaton), délután 4-kor nekiinduljak egy közel 2000 m-es csúcsnak. "Hamar sötétedik!"- mondta.
Másnap, vasárnap délután a Frauenalpe-ra (OE/ST-116) 2004 m magas csúcsára mentünk fel. A kocsit a Riegler hütte parkolójában hagytuk. (A párom csak a fele útjáig ért el, viszont utána nagyon jót pihent a hütte elõtt kirakott - piros - napozóágyak egyikén.
A sípályákon, azok összekötõ szakaszain vezetett fel a kijelölt turista út a csúcsra.
A felvonót elérve, a szokásomnak megfelelõen "toronyiránt" vettem a csúcsot. (A terület tele volt áfonyabokorral, melynek vörös, illetve kék gyümölcsét leginkább honfitársaim gyûjtötték be.)
Nincs képA hüttétõl mintegy másfél órát tartott az út fölfelé. Lefelé elég volt egy óra is, hi. A héten GPS-t nem kellett használnom, mert a csúcsok tetején mindenhol volt egy kereszt, és azon kis dobozban egy pecsét és egy emlékkönyv.
Vasárnap délután lévén nagyobb aktivitást vártam. Különösen úgy, hogy a hétvégén nem volt jelentõs RH CW verseny. Ennek ellenére "csak" 24 qso jött össze 7 Megán (benne egy HA és egy "hazai", osztrák SOTA-s), továbbá egyetlenegy 2 m-en SSB-n. (Ez volt ez egyetlen URH összeköttetésem a héten.) Nincs kép


A csúcson összefutottam Balázzsal, (korábban HG3FUB hívójeles amatõrrel) és Családjával, aki a rig láttán és a Morse jelek hallatán kicsit nosztalgiázott és készített néhány fényképet. Sajnos a képeket - ígérete ellenére - nem kaptam meg. SRI!


Utolsó módosítás: 2011-02-19 18:23