Hétfõ: Kramerkogel (OE/ST-166)

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2010-09-13
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC

Erre a napra a Kramerkogel - OE/ST-166 - 1802 m-es csúcsa jutott. Az, amelyrõl az érkezés napján, szombat délután lebeszéltek.


Az elsõ nap turabakancsot használtam és majdnem feltörte a lábam. E naptól kezdve viszont elõvettem a jó öreg katonai surranót és abban másztam meg a hegyeket. (Kicsit nehéz ugyan, de biztonságos és nem töri fel a lábat, hi.)
Felfelé cikk-cakkban haladva, széles murvás volt az út kb. 3/4-e. A szarvasmarhák eltekergését meggátolandó, több helyen szögesdrótok voltak kihúzva. Ezeken kiépített kapukon keresztül kellett továbbhaladni. Ha jól számoltam hét ilyen kapu volt. (Magunk mögött rendesen vissza is csuktuk azokat.)
Mivel a hegy kb. déli oldalán vitt fel az út, több helyrõl is szép kilátás nyílt az elõzõ nap meglátogatott Frauenalpe-ra,...
és a szemben - közvetlenül délre - lévõ Kreischbergre. (A jobb oldali hegy. Jól látszanak a sípálya nyomvonalai.) A hegyek között alant található St. Lorenzen település a szállóval.
Az úton való tájékozódást egyébként ragyogóan mutatták a turistajelzések. (Nem csak ezen a hegyen: mindenhol, ahol jártam.)
Az út utolsó része már nem volt idilli. A murvás utat elhagyva, elég meredeken, keskeny csapáson lehetett fölmenni a csúcsra. Az út felfelé 150 percet - igen 2,5 órát - vett igénybe, lefele leértünk 90 perc alatt.
A hegy tetején két kis tisztás volt, a magasabbikon a kereszttel. Ide települtem a "Hit, Szeretet, Remény" felírat alá.
A csúcsról gyönyörû kilátás volt a Gstoder-re, melyet az utolsó napon aktiváltam,...
és az északra, a kicsit messzebb (légvonalban kb. 20-25 km-re) lévõ Sölkpal3 körzetében lévõ, 2500 m-es hegyekre. (Egyes völgyekben még lát ni lehetett az augusztus 31-i havazás maradványát.)
Ez volt az a nap, amikor a WFF-chaserek is megleptek 7.032 kHz-en. Nem egész egy óra alatt 70 qso-t csináltam CW-n, köztük 6 HA álls és egy S2S.
Míg én rádióztam, a párom a környezõ áfonyabokrokat "legelte le", jó adag finom kék áfonyát gyûjtött össze.


Kicsit fárasztó volt a sok gyaloglás. Ez a csúcs nem olyan felkapott mint a Frauenalpe. Emiatt és nemcsak a hétfõ miatt, de egész úton nem találkoztunk egyetlen emberrel sem. (Csak tehenekkel, hi.) Viszont járnak arra is az biztos, ugyanis a naplóban lévõ beírás szerint aznap reggel, hajnali fél 8-kor (!) már volt fenn egy német turista.)


Utolsó módosítás: 2011-02-19 18:19