Bajtemetés - Jamboreeval összekötve

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2010-09-25
Ajánlott turistatérkép: Gödöllői dombság térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-031 - Bajtemetés (Pécel, 316 m ASL); QRA: JN97QL64, 1 pont, (HAFF-018)


Jó néhányan A HA-SOTA aktivátorok közül kipipálhatták már a Pécel melletti Bajtemetést. Voltak akik többször is. Részben ezért is, illetve, hogy nem esett az utamba, mindig csak halogattam. Kapóra jött a SOTA Jamboree, amelyre - más elfoglaltság miatt csak - az utolsó pillanatban tudtam "benevezni".


A többiektõl eltérõen én Maglód irányából "támadtam meg" az alig több mint 300 m-es dombocskát. Erre az út kicsit hosszabbnak tûnt, mintegy 5 km-re saccoltam. Gyakorlatilag pontosan egy órába tellett a felmenetel. (És a visszaút is, lévén majdnem sík terület.) A maglódi temetõ mellett parkoltam le. Onnan szabad szemmel is látszott a Geo-torony, illetve egy idõjárásjelzõ állomás acéltornya. (Ehhez a csúcshoz gyakorlatilag nem szükséges sem térkép, sem GPS.)
A térkép szerint piros kereszten kellett volna haladnom, de vagy törölték a turistautat vagy éppen felújítás alatt volt, ugyanis csak az "alap" fehér négyzetet láttam a fákon. Ezeket követve simán felértem a volt szovjet rakétabázis területére. A kifosztott, omladozó épületek mellett megvannak még a rakétatároló-, illetve a személyzet részére fedezékül szolgáló bunkerek.
Nagyon jellegzetes, és érdekes volt a rakétatároló. Olyasmi, mint a 3-as metró belseje. (ld.: Keleti pu-i metró-állomás. A különbség csak annyi, hogy a metrónál vasszerkezetet látni, itt pedig vasbetont.)
Az egyik rakétatároló tetején települtem. A 40 m-es SOTA-freki közelében dúlt az rtty verseny. Kénytelen voltam néhány kHz-vel lejjebb dolgozni. Egy kis technikai malõr elhárítása után - kiszakadt a koax az amphenolból - kb. egy órát dolgoztam és 42 qso-t nyugtáztam. Benne egyetlen 2m FM. (TNX: HA7UG) Szombat lévén több állomás is érdeklõdött a freki foglaltságáról, mihelyt bemondtam a hívójelem, illetve, hogy SOTA állomás - rögtön csönd lett. (Nem igazán érdekli az "ultrásokat" az öszeköttetések létesítése, hi!)
Bontás elõtt megjelent a Rákosmenti PMR7 Rádiós Kör mintegy nyolc autóval a területen. Gyorsan telepítettek egy FD-4-et RH-ra, valamint néhány körsugárzót és egy yagit URH-ra. Amilyen gyorsan dolgoztak, látszik, hogy nem elõször csinálják. Elmondásuk szerint a Geo-tornyot sikerült kibérelniük és egy rádióamatõr verseny-, illetve átjátszó állomást terveznek berendezni. Sok sikert kívántam nekik. (Korábbi tevékenységeikrõl, illetve terveikrõl képek és videók találhatók a www.pmr6.mlap.hu valamint az s14.atw.hu honlapokon.)


Az aktiválást követõen felkerestem a HG5C qth-ját, ahol a házigazdák, Viktor (HA5LV) és Laci (HA5MA) fogadta a SOTA-Jamboree részvevõit. Délután csapatostól felcsaptunk chasereknek, egymás kezébe adva a billentyût. Ha jól számoltam, az esti órákra 10 HA-SOTA aktivátor jött össze egy kellemes vacsora melletti eszmecserére, élmények elbeszélésére. Köszönet a szervezésért!


Utolsó módosítás: 2010-09-26 09:06

(56 megtekintés)