Várlátogatás és aktiválás Rezi körzetében

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2010-11-14
Ajánlott turistatérkép: 4. Balaton térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  ND-014 - Rezi-tető (Rezi, 431 m ASL); QRA: JN86OU93, 1 pont, HAFF-010


A hétvégére és a következõ hét elsõ felére a meteorológia igen kellemes õszi - és nem november közepi, hi - idõt jósolt 16-18 fokos hõmérséklettel. Ezt a lehetõséget ki kellett használni egy kis aktiválásra.


Eredetileg a tetõre Rezi határából akartam indulni a kék L jelzésen, de az útra elkísért bennünket HA7UI, Sanyi és XYL Mari is. S mivel Õ nem szeret sokat gyalogolni, ezért javaslatára autóval - földúton - felmentünk a Rezi-vár alatt lévõ parkolóig. Innen a vár elérhetõ enyhe emelkedéssel 1.6 km-es út megtételével, vagy "kicsit" meredekebben de csak 360 m út megtételével. (Nem láttam turistát a hosszabb úton nekiindulni, hi.)
A vár és környezete várja a turistákat. Táblákkal, pihenõ padokkal jól ellátott. A várfalról gyönyörû kilátás nyílott keletre. Útirányjelzõkkel, távolságokkal jelezték a látható hegyeket: Sümeg, Tátika, Szigliget, Badacsony, stb.
ÉK-re vakító fehéren ragyogott a Zalaszántó felett lévõ Buddhista Sztupa.
A várból visszatérve, a parkolóból jobbra vezetett egy út, amely mintegy 45-50 percnyi gyaloglás - és másik két dombocska elhagyása - után elvezetett a csúcsig. A csúcs, mint ahogy a neve is jelzi - Rezi-tetõ - egy lankás terület. Fa a tetõn kevés volt, viszont szúrós szederbokor annál több.
A csúcskõ egy erdészeti út mellett volt. A fák hiánya megnehezítette a dipól rögzítését.
A párom önként vállalta, hogy a "pecabotot" tartja az aktiválás alatt. (Nem gondolt bele, hogy ennek milyen következményei lehetnek, hi.) A szél sajnos igen erõsen fújt, ami igencsak elhalványította a nap kellemes melegét és kellemetlen volt már egy negyedóra után.
Mivel a terület a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik - HAFF-010 - ezért igen gyorsan szaporodott az elkönyvelt összeköttetések mennyisége. %0 perc alatt 55 qso-t naplóztam, benne hat HA hívójel és kettõ S2S qso.


A csúcsról kilátás nincs. Annak aki rászánja magát az aktiválásra, javaslom a vár felkeresését is. Többet kell ugyan gyalogolni, de legalább onnan van kilátás keleti irányba. Sajnos a Balaton a környezõ hegyek miatt nem látható, takarásban van.


Utolsó módosítás: 2010-11-22 09:37

(5 megtekintés)