Séta a Tátikára

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2010-11-16
Ajánlott turistatérkép: 4. Balaton térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  ND-004 - Tátika (Zalaszántó, 410 m ASL); QRA: JN86PV17, 1 pont, HAFF-010


A korábbi aktiválásokhoz képest itt igazi úriembernek érezhettem magam. Zalaszántó község határától a hegycsúcs mintegy 5 km-re van, és kényelmes sétával megjárható. Az útvonal - bár kicsit kopottas jelzésekkel, de már a falu fûutcájától követhetõ. A hegy aljáig a közúton kell haladni vagy két km-t, majd onnan az erdei turistautakon (k-, valamint kék és sárga pont). A vár elég romos, felújítás alatt áll, de azért voltak ott padok, amelyek egyikérõl ülve, igen kényelmesen tudtam rádiózni.


Letérve a közútról, mihelyt elérjük a hegy lábát megjelenik a Balaton felvidéki NP táblája. Kicsit késõbb ugyanez egy kis szigorítással / tiltással. (Ez utóbbit nem igazán tudtam értelmezni. (Járható az erdei - turista - út vagy ki vannak tiltva onnan a turisták?)
Az ásatás és felújítás alatt lévõ, omlásveszélyes területrõl ki vannak tiltva a turisták. Ez a terület pedig maga a vár.
A hegy legmagasabb pontján egy szokatlan formájú "csúcskõ" volt.
A HAFF-010-es azonosítónak is köszönhetõen a 40m igen jól ment. Ilyen hosszú ideig - kerek egy óra - még nem dolgoztam egy csúcsról sem. Az eredmény is ennek megfelelõen pozitív volt, összesen 81 qso-t gyártottam, benne 9 HA hívójellel. (Ez is napi csúcs volt.)
A kilátás a várból több irányba egész jó volt. Innen is tisztán lehetett látni Zalaszántó fölött, a Kovács-hegyen lévõ Buddhista - béke - Sztupát.
Ezt útban vissza Keszthelynek fel is kerestük. A Sztupát a Dalai Láma szentelte fel 1993-ban. A hófehér csúcsos kupola impozáns látványt nyújt a környezõ hegyekrõl is, de közelrõl még inkább. Ez a Sztupa a Buddhizmus legnyugatibb - Európában a legnagyobb - szent helye, amely Buddha eredeti maradványainak részeit is tartalmazza.
A település - Zalaszántó - híres még a vízimalmáról is, de ennek épülete csak október 15-g látogatható.


Turista jelzésekkel jól ellátott terület, a hegyen vármaradvánnyal és jó kilátással. Ha befejezik a feltárási, állagmegóvási munkálatokat érdemes családostól felkeresni. A falu határától bõ órai gyaloglással fel lehet jutni a csúcsra, míg az erõ szélétõl ez mintegy 45-50-es vesz igénybe.


Utolsó módosítás: 2010-11-22 09:38

(6 megtekintés)