Vár nélkül a Várott-hegyen

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2010-11-15
Ajánlott turistatérkép: 4. Balaton térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  ND-015 - Várott-hegy (Nagygörbő, 362 m ASL); QRA: JN86OW20, 1 pont, HAFF-010


Úgy látszik ez a csodálatos novemberi õszi vagy inkább késõ nyári idõ sok SOTA-st kicsalt a szabadba. Nagy fába vágtuk a fejszénket a párommal, hogy erre csúcsra mentünk fel, mert út az nem sok - sõt semennyi sem - vezetett fel.


A kocsit Nagygörbõ határában pakoltam le, egy kecskefarm szomszédságában. Szerencsére a kecskék a zöldet szerették, a kék autó nem igazán vonzotta õket.
A térkép szerint innen nincs messze a csúcs, olyan 1,5-2 km légvonalban. A probléma csak az volt, hogy elhagyva egy vízmûvet az erdõ széléig volt valamilyen földút, de az erdõben azután semmi. Tán még a madár sem jár arra, hi. Az út elsõ fele az erdõ széléig kényelmes, kellemes, enyhén emelkedik, viszont benn az erdõben átváltott elég meredekre. Nincs kép
Imitt-amott vadcsapáson, többször szúrós vadszeder-soron kellett áthaladnunk. A csúcs pedig meredek, köves terület fölött volt. Így kénytelenek voltunk keleti (bal oldali) irányba kitérni. Ez sem volt szerencsés, de legalább felértünk.
Megtaláltam a csúcskövet a helyébõl kifordítva, "oldalfalak" nélkül.
Találtam egy másik betontuskót - korábban valami oszlop lehetett rajta, ezt neveztem ki "munkapadnak". (Ne mindig guggolva vagy földön ülve kelljen rádiózni. A tetõn lévõ ritkás erdõben a 40 m-es inverted-V telepítése - és a pecabot megtámasztása - nem okozott gondot.
Mintegy 50 perc alatt 64 qso-t naplóztam, köztük 3 HA S2S-t és további 5 egyéb HA hívójelet. TNX! Úgy látszik, hogy ez a hétfõ - hétköznap - magyar nap volt, hi.
Kezdem megszokni az "ismeretlen" hívójeleket, amelyek a HAFF területnek köszönhetõ. Nagyságrendileg több qso-t lehet gyártani természetvédelmi területrõl. (Hátha még elõre be is írnám az aktiválás idejét a levlistájukba, hi.)


Gyakorlatilag semmilyen kilátás nincs a csúcsról. Utat sem találtam. Legnagyobb eredmény, hogy kipipálhattam ezt a csúcsot is.


Utolsó módosítás: 2010-11-21 15:30

(16 megtekintés)