Ódor-hegy

ha2vr, HA2VR - 2010-11-20
Ajánlott turistatérkép: 30. Bükk Dél térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2VR


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-085 - Ódor-hegy (Bükkzsérc, 660 m ASL); QRA: KN07GX05, 4 pont, HAFF-002


Kihasználva a délelõttre ígért napsütést egy korábbi kirándulás színhelyét választottam mára. Akkor nem sikerült meglátogatnom az Ódorvár romjait, ma viszont ezt is útba ejtettem.


Bükkzsérc falu végén parkoltam le és indultam a korábban is járt, Felsõtárkányba vivõ úton, a piros négyzet jelzésen. Az út ma is jól járható. Bár tábla tiltja a behajtást, nagyon sok autóval találkoztam.
Az út végig a Cseresnyés patak völgyében visz.
Errõl az útról a hegy lábánál kell letérni a piros L jelzésre. Innen emelkedik egy kicsit meredekebben az ösvény. A piros L mellett indul a Varga-tetõ, Török-rét irányába egy erdei út, amely a hegy déli oldalán megy végig és éri el az Ódorvár romjait. Én az elõbbin folytattam a sétát.
A jelzések jól láthatóak, az út azonban elég csúszós.
A Tábor-hegy alatt a favágók alapos munkája miatt az út járhatatlan. A fákat kivágták, de sajnos még nem takarították el, így letérve arról bukdácsoltam az avarban.
A csúcsra jelzett út nem vezet. A piros L jelzésrõl a csúcstól kb 360 m-re tértem le és ÉNY felõl indultam egy jól járható vadcsapáson a hegytetõ felé. Kilátás fönntrõl nincs, a csúcskõ egy bozótosban található, amelynek déli oldalára települtem és napsütésben készítettem az összeköttetéseket. Köszönve Lacinak (HA7UG), aki beírt a clusterba (HAFF002) alig gyõztem a hívásokat 40 m-en. Splitbe kellett kapcsolnom, mert a gyenge jeleimet alig hallották az ellenállomások a nagy QRM miatt.
Visszafelé ugyanazon az úton mentem le és folytattam az utat az Ódorvár felé. Onnan így látszott az Ódor-hegy. Mire felértem, az idõ kicsit elromlott, így a párás-felhõs levegõ miatt alig élvezhettem a kilátást. Egy népes barlangász csoport vidám hangulata betöltötte a környéket.


Bár egyszer már jártam erre, legközelebb talán jobb idõben jövök újra.


Utolsó módosítás: 2010-11-20 21:36

(13 megtekintés)