Ködben a Szent-György-hegyen

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2010-11-20
Ajánlott turistatérkép: 4. Balaton térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-022 - Szent-György-hegy (Kisapáti, 415 m ASL); QRA: JN86RU31, 1 pont, HAFF-010


A hetes túra utolsó napján - útban hazafelé - felugrottunk a Szent-György-hegyre. A korábbi beszámolóktól eltérõen én a másik oldalról indultam neki. A kocsit Hegymagos község határában parkoltam le.


Kár volt. Ugyanis a domboldalban lévõ Kápolnáig fel lehetett volna menni vele. A kápolna elõtt egy kis parkoló is található. Így párommal egy kicsit többet gyalogoltunk.
Útban fölfelé a Kápolnához így nézett ki a Szent-György-hegy. (Itt még köd nem látszott túlzottan zavarónak, hi.)
A kápolna elõtti kis térrõl így látszott a Hálás-tetõ és a szigligeti vár.
Parkolótól / térrõl balra folytattuk utunkat a hármas P,K,S- jelzésen. Elhaladtunk egy "oroszlános" kút mellett. Elég hideg volt. Nem volt kedvünk megkóstolni a még hidegebb vizet.
Jó órai sétálás után - már elég közel a csúcshoz - egy útkeresztezõdésben kulturáltan kialakított esõbeálló (üzenõ füzettel) volt, pihenõ / étkezõ padokkal együtt. (Viszont kilátás nélkül.)
A Csúcskövet megtalálva a "nagy" fennsíkon, úgy döntöttem, hogy a QTH-t inkább a "körpanorámás" tájékoztató tábla mellett állítom fel. (Itt legalább tudtam rögzíteni a dipólt, hi.)
Gyakorlatilag a táblán rajta volt az összes csúcs, amelyet a héten érintettem, de sajnos "igaziban" nem tudtam meglátni a nagy köd - vagy inkább az alacsony felhõalap miatt. (Pedig kilátás szempontjából ez lett volna a hetes aktiválás csúcsa! - Ezt a hegyet ajánlom a gyerekes gyalográdiósoknak is. Szép idõben, több kilátóponttal, gyönyörû kilátásban lesz részük a túrázóknak.)
Hétvége lévén még sikerült az aktiválást elkezdenem a 1200 UT-kor induló versenyek elõtt. Így 45 perc alatt 67 qso-t kapartam össze, köztük 7 HA hívójelet és egy S2S ök. (A "félidõtõl" már ment a verseny (és a QRM), de a forgalmazást akkor hagytam abba, amikor egy német OB OKFF ismertetõt adva a frekvenciámon elkezdte osztani a népet.)


A 8-napos kiránduláson naponta 1-1 csúcs tervezett aktiválásával majdnem teljesült. Csak a pénteki nap maradt ki az esõ miatt. (Bár délután már lehetett volna dombot mászni, de helyette a Hévízi-tóból néztem a vonuló felhõket, hi. A majdnem telihold-fényes estében gondolkoztam egy éjszakai aktiváláson is, de a párom nem "járult hozzá". Biztosan féltett a vaddisznóktól, hi.)


Utolsó módosítás: 2010-11-22 11:07

(11 megtekintés)