Plusz pontok a Pilisben

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2010-12-06
Ajánlott turistatérkép: 16. Pilis térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-007 - Prédikálószék (Pilis, 640 m ASL); QRA: JN97LR07, 4 pont, HAFF-004
  KM-005 - Dobogó-kő (Pilis, 700 m ASL); QRA: JN97KR72, 6 pont, HAFF-004


A hétvégi gyönyörû idõt követõen - melyet sajna a négy fal között töltöttem el - rábeszéltem fiamat, hogy Mikulás napján menjünk el gyalográdiózni. A választás a Visegrádi-hegységre esett. (A meteorológia erre a napra még tûrhetõ idõt jósolt, bár figyelmeztettek az erõs szélre a Dunántúlon.) Autóval a dobogókõi nagy parkolóig mentünk szép havas tájon és hókásás, valamint jégbordás úton.


Felszerelkezve nekivágtunk a Prédikálószéknek. Mivel igen erõs köd volt ezért szigorúan csak a turista jelzéssel ellátott utat választottuk. (Piros háromszög, kék vonal) Ennek ellenére a két dombot elválasztó patakvölgy után elvesztettük a jelzést. Pluszba rátettünk még vagy 1.5-2 km-t. Nem olyan egyszerû átjutni a 7-8 m mély patak medren még száraz idõben sem, de a havas-jeges meder - a csomagokkal együtt - már kicsit kihívás volt.
Kb. félúton megálltunk egy kép erejéig a Király-kútnál. Itt, a völgyekben még nem volt szél, hi.
A csúcson viszont volt. Ráadásul igen nagy. A padoknál nem is lehetett megmaradni. Ezért kicsit lejjebb húzódtam és a hóba települtem. A 40m-es dipól egyik szárát a fakereszthez rögzítettem. A nedves, relatíve nagy hó úgy megfogta a pecabotot, hogy azt ki sem kellett rögzíteni. Még a szél sem bántotta, hi.
A szél egyetlen elõnye csak az volt, hogy a ködös idõt kicsit kitisztította.
Mivel a terület a Duna-Ipoly NP-hoz tartozik, a forgalmazás RH-n nem okozott gondot. 36 perc alatt 45 qso-t naplóztam, köztük 4 HA-hívójelet. TNX!
Visszafelé már nem tévedtünk el. Még egyszer átkecmeregtünk a patakvölgyön és a tervezettõl jóval késõbb települtem is Dobogókõn. A szürkületi percekben így látszott a déli aktiválás helyszíne, a Prédikálószék.
És így a Duna-völgye a Szent-Mihály-heggyel. (Ez a kép még a Prédikálószéken készült, közvetlenül a visszaindulás elõtt.)
Hétköznap - és a szél - révén nem volt sok "látogatóm". Összesen 4-5 pár járt arrafelé kíváncsiskodva, hogy mit is csinálok én ott ilyen idõben.
Mintegy 5-6 perc aktiválás után a délben használt aksi kimerült, vagy inkább lefagyott. Még szerencse, hogy vittem a 17Ah-t is. Itt durván ugyanannyi idõ alatt mint délben "csak" 38 qso-t könyveltem el. 4 QRP-s állomás mellett, 0 HA állomás volt. (Pedig a végére felnyomtam a powert 50w-ra!
Az antenna is gyengélkedett. Délben még semmi baja nem volt, itt meg az swr lett 1:2. (A dipól frekiben nem mászott el, csak a visszavert jel lett nagy. Talán a nedvességtõl? Vagy esetleg a vas zászlótartórúd "húzta el" az swr-t? Ki tudja???)


Feltöltve a logot a SOTA adatbázisba, láttam,hogy az aktiválásért megkaptam a plusz 3-3 pontot. Összesen 7-órát voltunk kinn a szabadban fagypont közeli hõmérsékleten és a két csúcs közötti - légvonalban - 2.7 km távolság helyett gyalogoltunk vagy 15 km-t a hóban. (Odafelé a lépésszámláló 14000 lépést jegyzett.) Ezek után kijelenthetem, hogy sikeresen telt el a Mikulás nap és hogy "ez jó mulatság, férfias munka volt".


Utolsó módosítás: 2010-12-14 16:46

(4 megtekintés)