Év végén ismét a Zemplénben

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2010-12-29
Ajánlott turistatérkép: 23. Zempléni hegység Dél térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-126 - Király-hegy (Makkoshotyka, 313 m ASL); QRA: KN08SI64, 1 pont


Úgy esett, hogy az idei szilvesztert is a Zempléni-hegység déli körzetére szerveztük. Népes csapattal - köztük Sanyi, HA7UI - mentünk fel. (A népes csapat - és a hozzá tartozó jó hangulat - miatt sajnos csak kettõ csúcsot aktiváltam, kevesebbet mint amennyit beterveztem. Bár ehhez a ködös idõ és a mínusz 10 fok is közrejátszott. Könnyebb volt dönteni a NEM menésrõl, hi!)


Sárospatakon kiraktam Sanyiékat és amíg õk a város nevezetességeivel voltak elfoglalva és a p- jelzésen megindultam a Király-hegyre, amely nem is igazán hegy, lévén csak 313m magas. Egy-két helyen láttam a pT jelzést is, amely felvitt volna a hegyre, de a szõlõsorok mellett (között) simán fel lehetett jutni. Csak az utolsó pár száz méter volt úttalan erdõben.
A csúcskövet pont a legmagasabb helyen meg is találtam.
A párás idõben ilyennek látszott a táj D-DNY irányban. (Az 6-napos üdülés során ez volt az egyetlen nap, amikor a napot is láttunk, hi.)
A dombtetõ viszonylag sûrûn be volt nõve. Nem is tudtam az antennát inv-V alakban telepíteni, hanem csak lejtõsen.
Lehet, hogy ez is okozta, hogy nagyon nyögvenyelõsen jött össze néhány qso.
A félórás aktiválás bõ 15 perc folyamatos cq-zással telt el. Válasz semmi, pedig G4SSH biztosan beírt a spotba.
Kínomban feltettem a teljesítmény 20 W-ra, amelynek viszont az lett az eredménye, hogy 10 perc alatt, 15 qso után az akku teljesen lemerült. (Bár ehhez nem kis részben - szerintem - a hideg is közrejátszott. Az aksit csak leraktam a hóba. Másnap már a hátizsákra tettem és a sálammal betekertem. Nem is merült le!)
Visszafelé jövet felmentünk a Hercegkút mellett lévõ Kálvária dombra. (A lámpák alapján a hely éjszaka szépen meg van világítva.) A 37-es útról Sárospatakról jövet messzirõl is szépen látszik.


A pT turistajelzés valószínûleg egy tengerszemhez visz fel. Többen tõlem érdeklõdtek afelõl, hi. Érdemes lett volna azt is felkeresni, de az (ebéd)idõ sürgetett.


Utolsó módosítás: 2014-05-12 21:37