Fel a Csóványosra!

Koloh János, HA4FY - 2011-01-30
Ajánlott turistatérkép: 5. Börzsöny térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA4FY, HA4GGQ


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-001 - Csóványos (Börzsöny, 938 m ASL); QRA: JN97LW37, 10 pont, HAFF-004


Ezen a vasárnapon tartották a „Fel a Csóványosra!” teljesítménytúrát. A múlt héten a Mecskben elkapott bennünket a SOTA pontvadászat láza, és elblicceltük a teljesítménytúrát, de most úgy gondoltuk, két legyet ütünk egy csapásra, így a Csóványos rendes évi aktiválását erre a napra idõzítettük. A nagyszerû idõjárás a túratársakat is kicsalogatta az erdõbe, így Gábor autója maximális kihasználtsággal indult Fehérvárról Királyrétre.


A teljesítménytúra kiírásában szereplõ „tetszõleges kiindulási pontnak”, az elmúlt évek jól bevált gyakorlatának megfelelõen, ezúttal is a Nagy-Hideg-hegyet, pontosabban az ottani turistaházat választottuk. A „síbusz” komoly technikai fejlesztésen men át – a huzatos ponyva helyett, átlátszó mûanyag fedelet kapott. Aki igyekezett, annak az elsõ osztályon (párnáson) is jutott ülés, a többieknek maradt a fapados.
A turistaháztól a kék jelzésen indultunk a Csóványos felé. A verõfényes napsütésben, az alig néhány centis hóban, kifejezetten jól esett a séta. A Vilma-pihenõnél azért indokolt volt egy rövid szusszanás.
A csúcson, sõt fent a toronyban is nagy volt forgalom, de a kiváló szervezésnek köszönhetõen, jutott megfelelõ melegítõ ital mindenkinek.
A toronyban a felhõk fölött érezhettük magunkat. A völgyeket megülõ hideg ködpárnából csak a közeli csúcsok, meg a Pilis és a Mátra legmagasabb csúcsai látszottak ki. A Naszály hol elõ-, hol elbújt. Az aktiválás kiválóan ment, bekapcsoláskor épp elkaptuk Zolit a Nagy-Sas-hegyen, majd utána még harminc QSO alig egy óra alatt. Másnak talán nem sok, de nekünk, csak 2 méter FM-en, rekordnak számít.
Lefelé is a jól bevált, kék, kék négyszög, piros négyszög utat követtük. Persze most is pihentünk egy kicsit a Foltán-keresztnél


Jó kis túra volt, úgy látszik Mr. Murphy nem gyalográdiózik: a Csóványoson télen általában nagy hó, viharos szél, hideg, köd illetve ezek tetszõleges kombinációja fordul elõ. Most meg, verõfényes napsütés, majdnem teljes szélcsend, alig fagypont alatti hõmérséklet, és épp csak annyi hó, hogy jól essen benne a járás. Jár ezért egyáltalán a bónusz?


Utolsó módosítás: 2011-02-04 07:43

(21 megtekintés)