Aktiválás az Országos Kék-Túra nyugati végpontján

Donáczy Gábor, HG1DTQ - 2006-06-17
Ajánlott turistatérkép: 13. Kőszegi hegység térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HG1DTQ, HG2006GYR


Érintett SOTA csúcsok:
  ND-001 - Irott-kő (Kőszeg (OE/BL-001), 882 m ASL); QRA: JN87FI24, 8 pont, HAFF-026


Két dolog adta az aktiválás apropóját: az OKT-n való elindulás stilszerû helyszíne és az alkalmi hívójel népszerûsítése és pontosztása. Mind a kettõ nagyon jól sikerült. A meghírdetett idõben sikerült megérkeznem és települnöm. A dunántúli átjátszókon bejelentkeztem, melynek köszönhetõen S21-en pile-up fogadott. 20 perc alatt 12 QSO született és utána mintha eltüntek volna az állomások. A legtávolabbi összeköttetés HG3FUD Jánossal volt Dombóvárról. János nagyon lelkesen figyelemmel kíséri a gyalográdiós aktiválásokat, mert velem szinte valamennyi aktivált dunántúli csúcsról van QSO-ja és a többieket is vadássza. Mint késõbb kiderült, hogy Tatabányáról HA2NC Pista és ifjonc csapata is próbálkozott sikertelenül. Sajnos az antennájukat nem tudták forgatni, de HA2EAC Laci bácsival sikerült riportot váltani ebbõl a városból.


HG1DTQ/p
Most mûködött a napóra. Nem úgy mint a tavaly májusi aktiváláskor. A QTH-ról és környékérõl ott láthatsz képeket.
Velem felõl közelítve meg a csúcsot, a hegyoldalban lehetõség van egy kis kitérõre. Itt található a Szent Vid kápolna és egy másik jellegzetes dolog,...
...az OKT emlékmû. Felirata az alsó fényes táblán: "EZ EMLÉKKÕ JELÖLTE AZ ORSZÁGOS KÉK-TÚRA NYUGATI VÉGPONTJÁT 1977-tõl 1989-ig" Stílusosan innét kezdtem el végigjárni az útvonalat a mai nappal.
A csúcsról a kék jelzésen elindulva Kõszegre 15km-t kell gyalogolni, de nagyon megéri! Nagyon szép helyeken vezet az út. Az OKT közbensõ állomása a Hét Vezér-forrás.
A rendszerváltás elõtt úgy õrizték mint valami nagy titkot. Egyszerû halandó csak nagyon körülményes úton jöhetett ide, ha egyeltalán ide engedték fegyveres kíséret mellett. Nem a titok volt az ok, hanem az OE határ közelsége. Itt ért el minket egy zápor, ezért behúzódtunk ennek a kiszuperált határõr kaszárnya egyik helyiségébe. Nem is baj, mert az Álmos vezér vizével töltött kulacsot addig kiitam és lehetõség volt újratölteni.
A források elõtere,...
...és a vezérek közelebbrõl.
A forrás környéke.


Ez a QTH nagyon szép, nyugodt környezetben helyezkedik el és nagyon alkalmas rádiós kitelepülésekre. Mindenféle antenna telepíthetõ, a yaqitól kezdve az rh dipólokig. Sokan látogatják, ezért a kilátó tetején csak az egyik sarkot sajátítsuk ki vagy az alsó két szint valamelyikét tetszõlegesen.


Utolsó módosítás: 2006-06-17 21:59

(4 megtekintés)