Metszõ hidegben a két szomszédos csúcson

ha2vr, HA2VR - 2011-03-07
Ajánlott turistatérkép: 14. Mátra térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2VR


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-009 - Óvár (Pásztó, 753 m ASL); QRA: JN97VW70, 6 pont, HAFF-031
  EM-078 - Ágasvár (Mátraszenistván, 789 m ASL); QRA: JN97VW92, 6 pont, HAFF-031


Szeles, de napsütéses idõben indultam el az Óvárra. Mátrakeresztesen hagytam a hegy tövében az autót. A faluban a felfelé vezetõ aszfaltos út több helyen megcsúszott és csak óvatosan lehetett haladni.


A piros majd a zöld kör jelzésen haladtam a sáncig, ahol letértem a jelzett útról.
A sánc szinte végig jól járható, egészen a csúcsig. Ahol kitúrták az álatok, ott mellette könnyen el lehet haladni az avaros erdõben.
A csúcson metszõ hideg szél fogadott, így kénytelen voltam a sánc mellett a szél árnyékában felépíteni az ideiglenes gyalográdiós QTH-t. Egy órán át bírtam, bár többször majdnem feladtam, de nem a hideg, hanem a fegyelmezetlen és állandó QRM-et gyártó állomások miatt. HAFF és SOTA állomásként rádióztam.
Folytatva az utat az Ágasvárra indultam, amely légvonalban talán másfél km sincs. Útközben leptem meg egy muflon csapatot, bár csak az utoljára futó példányt sikerült lencsevégre kapnom.
Az Ágasváron hó és jég fogadott, az út felfelé több helyen még jeges. Itt a nyereg belsõ részén vertem tanyát, 40 és 30 m-en rádióztam. 20 m-en itt sem volt sikerem, egyetlen állomás került csak a logba.
A csúcsról szép kilátás van DNY felé, érdemes kimerészkedni egy kicsit a csúcs szélén lévõ kövekre.


Visszafelé a sáros, csúszós piros + illetve a több helyen lefagyott és jeges piroson jöttem. Az Ágasvár tövében lévõ turista ház még nem nyitott ki.


Utolsó módosítás: 2011-03-08 17:11

(4 megtekintés)