Le Moucherotte (F/AB-379)

Csahók Zoltán, HA5CQZ - 2011-03-08
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5CQZ

A Moucherotte a Vercors legkeletibb, közvetlenül Grenoble felett magasodó csúcsa.


1000 méteren csak nyomokban lehetett már havat találni.
A napos domboldalakon már virágzik a kankalin.
Kb. 1200 méterrõl indultam a régi felvonó mentén. A csúcson az ötvenes években építettek egy szállodát és hozzá egy felvonót. A hotel a hetvenes években bezárt, a romja látszódott a városból is, amíg 2000 körül végleg le nem lebontoták. A felvonót már régebben leszereték, de a nyiladéka (és pár oszlopa) megmaradt.
Kilátás útközben nyugati irányban: középen a Charande (1715 m, AB-432)
Egy jó kis kaptató után egy kis biztatás: már csak másfél óra. A csúcs kb. 2 km légvonalban, csak hát ugye a szintemelkedés...
Már látszik is.
Itt már igazi téli a táj. Nem én tartottam ferdén a gépet, ilyen lejtõs a hegyoldal. Egyedül vagyok, egy ilyen túra közben jót lehet gondolkodni a világ dolgain.
Végre felértem!
A térképasztal segít az eligazodásban. A völgyben, 1700 méter mélyen a város, szemben pedig a Belledonne hegylánca.
Észak felé a Chartreuse csúcsai látsznak. (Meg a helyi objektum)
Észak-kelet: a város és egy csóka. Õk itt laknak és elég szemtelenek.
Délre a Vercors jellegzetesen megdõlt fõ gerince, távolban a 2000 feletti csúcsokkal.
Kicsit lejjebb "állítottam" fel az állomást. Azért az idézõjel, mert csak elég alacsony fenyõk vannak ilyen magasságban. A 2x10 méteres antenna egyik szára kb. 5 méteren volt, a másik fele meg fél méteren.
Meglepõen jól ment a 20 m hazafelé. Jó volt magyar állomásokkal beszélni egy kövön üldögélve a verõfényes napsütésben. Árnyékban 1 fok volt, de a napon gond nélkül kibírtam másfél órát.
A legutolsó QSO volt talán a legérdekesebb: OH1LWZ/M Hannu Pori mellõl autózva CQ-zott távírón 17 m-en. Honlapján ezt írja: "35 wpm & 100km/h possible". Jó, de vajon hogyan logol akkor?
Indulás elõtt még egy kép északi irányban: lent a település, ahonnan indultam. Nem látszik, de ott van az itt rendezett 1968-as téli olimpia síugró sánca.
Mire visszaértem a városba, már lebukott a Nap a hegyek mögé. Csak a Moucherotte fürdik még a napfényben.


Jó volt 15 év után visszalátogatni erre a csúcsra. Most is lenyûgözött a kilátás és szerencsére az idõ is tökéletes volt. Köszönöm az összeköttetéseket!


Utolsó módosítás: 2011-03-19 20:59

(1 megtekintés)