Igazi tavaszi idõben a Pilisben

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2011-03-30
Ajánlott turistatérkép: 16. Pilis térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-002 - Pilis tető (Pilis, 756 m ASL); QRA: JN97KQ45, 6 pont, HAFF-004
  KM-022 - Hosszú-hegy (Pilisszántó, 489 m ASL); QRA: JN97KQ80, 1 pont, HAFF-004


Tovább tartott a "téli szünet", mint ahogy terveztem, de végül is "letettem a névjegyemet" az idei évre is a SOTA aktivátorok táborában. Már régóta szemezgettem a Pilis-tetõvel, leginkább a "pluszpontok" miatt, de végül is "csak" most került rá sor. Hogy minél kevesebbet kelljen ugyanazon az úton haladni, összekötöttem a csúcsot a - tõle légvonalban csak 3.5 km-re lévõ - Hosszú-heggyel. Így a szokásomtól eltérõen kettõ zselés aksit tettem be a hátizsákba. A terjedésnek - pontosabban a nem terjedésnek, valamint az aktivitásnak köszönhetõen kellett is mind a kettõ!


Menetrend szerinti autóbusszal - kemény 90 Ft-ért (retúr) megérkeztem Pilisszántó széléhez. Innen így nézett ki a hegy. Egy kicsit gondolkoztam azon, hogy útba ejtsem a volt kõbányát, elõtte az emlékmûvel és a kereszttel, de errõl gyorsan letettem. Irány a csúcs!
Az Orasdy-kastély irányába indultam el, majd egy zöld pont jelzésen eljutottam ehhez a forrásgyûjtõ - lezárt - barlanghoz (épülethez).
A források vizét kerámiacsõben kivezették ide, amely a barlang bejáratától mintegy 50-60-méterrel van arrébb. Mivel még tele volt a kulacsom, így nem kóstoltam meg a vizet.
Kicsit tovább haladva rátaláltam a z- jelzésre, amely ide-oda visszafordulókkal kanyarogva, (melyet többször át-és levágtam), felvezetett a tetõre.
Az utam során nem volt szükség a drótkerítéssel lezárt, több helyen frissen javított, majd ismét szétvagdosott "lezárt", fokozottan védett természetvédelmi területre be-, illetve átmászni a mellékelt létrákon.
A tetõn lévõ torony sem árválkodik már. A korábbi beszámolókhoz képest le van zárva, s van használója, rajta helyi áramforrással - napelemek és egy kis teljesítményû szélgenerátor.
Érdekességként a torony hátoldalán lévõ felirat.
Eredetileg a legmagasabb ponton, a betonsilók tetejére gondoltam települni, de a viszonylag kis hely és a vasbeton miatt inkább a sík részen települtem és húztam ki a dipólt 40m-re két fa között. Mintegy 25 percig jól ment az aktiválás, gyorsan naplóztam 34 qso-t, köztük kettõ HA hívójelet. Ezután viszont mintha elvágták volna. Hiába hívtam, hiába mentem le 7.022-re és adtam a HAFF-004 azonosítót - néhány orosz állomás versenyhívásán kívül - nem jött senki, nem is hallottam senkit.
Visszafelé a cikk-cakkokat teljesen levágva a "panoráma" fordulótól követtem a z- jelzést a nyeregig, majd a kocsiutat keresztezve folytattam az utat ugyanezen a jelzésen. Míg a Pilis-tetõ felé az út száraz volt, a nyeregtõl a Hosszú-hegy szélén a jelzés végig latyakon vezetett. Ekkor értettem meg HA5MA és HA5LV úti beszámolójában lévõ "párhuzamos" sáv jelentõségét. Nem kell a murvás, jól karbantartott útról letérni a z- jelzésre, amely a jelzéssel párhuzamosan halad az erdõ szélén. Kb. két km megtétele után, jobbra kanyarodva, toronyirány néhány méteres enyhe emelkedõvel meg lehet találni a csúcsköveket.
Merthogy 2 van belõle, egymástól mintegy 25-30 m-re. Az egyik azért vagy 1 m-rel alacsonyabban, hi.
40/15 és 10 m-es dipólokat kihúzva (+2m) forgalmaztam volna, ha jöttek volna az állomások. Nem számított se sáv, se üzemmód, se SOTA, se HAFF, 40m-en kívül nem csináltam ök-t. Kemény másfél órai gürcölés után összesen 40 qso-t naplóztam, benne 2 S2S és 3 HA hívójel. (TNX!) De ezt is csak úgy, hogy az utolsó 15-20 percre ráadtam a max teljesítményt, ami még kijött az aksikból, 20-25W. Amikor 598-as riportot kaptam, akkor lebontottam.
Visszafelé a hegy nyugati oldalán, egy jelzetlen gyalogösvényen értem el a falu szélét. Innen így nézett ki a Pilis-tetõ. Így gyakorlatilag egy nagy kõrt tettem meg és a lehetõség szerint minimálisra csökkentettem a duplán bejárt útszakaszokat.


Az év elsõ aktiválásomra, lévén, hogy HAFF területen voltam, lényegesen nagyobb aktivitásra számítottam. De hát így jött össze. Mindenesetre kettõvel csökkent a be nem járt KM, illetve HA-csúcsok száma, hi! Az idõ csodálatos volt és a táj is megérte ezt a kis gyaloglást.


Utolsó módosítás: 2011-03-31 17:59

(10 megtekintés)