Szélben a NAszályon

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2011-04-11
Ajánlott turistatérkép: 5. Börzsöny térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-006 - Naszály (, 652 m ASL); QRA: JN97NU80, 4 pont


Viszonylag közeli csúcs lévén már többször be volt tervezve, legutoljára a téli idõszakban, de csak nem jött össze. Bízva ameteorológiában, hogy a hétvégi szeles idõ lecsendesedik, elhatároztam, hogy nekiindulok a csúcsnak.


Az út mellett ez a kis emlékmû utal a falu korábbi fõ tevékenységére: a bányászatra.
A gerincen végigmenve, a közel 2 órába telt a csúcson lévõ volt geo torony - a váci rádióklub volt qth-jának - az elérése. Az út elsõ fele volt jó, tartós (20-30 fokos) kaptató. (A turista tábla üresen éktelenkedik a torony mellett.)
A toronyból jó kilátás nyílott. Az éles szemûek még kiszúrhatják a havat a Tátra magasabban fekvõ csúcsain.
a szentendrei-sziget déli része...
és a sziget csúcsa....
És a Mátra. A toronyból É-D-i irányba lejtve húztam ki a dipólt. Az inverted V-hez képest érdekes módon a környezõ országokból (S5, 9A, OK) alig jött valaki, még a németekbõl is kevesebb akadt a "horogra". Az aksim (csak) 40 percig bírta, ezalatt 43 qso-t könyveltem. Köztük csak 3 HA-hívójelet. TNX! (Úgy látszik az aksi kezd bedögleni, kb. 80-szori töltés után elvesztette kapacitásának a felét. Le kell cserélnem, hi!))
Bár a Naszály nem tartozik a WFF-be (DINP), de azért csak védett valamennyire. Még, ha csak helyileg is. Pedig valami gyík (vagy az Aggteleki NP-hez hasonló szalamander figura) megtalálható a jelzésen.


A hegyrõl lefelé jövet folytattam az utam a zöld körút (részben sárga körút) jelzésen és Kosd DNy-i szélét érintve értem el a Kosd - Váci utat. Hétköznaphoz képest meglepõ volt, hogy emberekkel találkoztam a túra során. Voltak akik Vácról "futottak" fel a toronyig és vissza. (Én a direkt Vácra vezetõ utat nem találtam meg, hi.)


Utolsó módosítás: 2011-04-12 17:50

(8 megtekintés)