A második Nagy-Kopasz

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2011-04-19
Ajánlott turistatérkép: 16. Pilis térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-026 - Nagy-Kopasz (Piliscsaba, 447 m ASL); QRA: JN97KP05, 1 pont


A jó idõt kihasználva nekiindultam egy újabb csúcsnak, hogy csökkenjen az általam be nem járt KM-csúcsok mennyisége, hi.


A Volánbuszról Piliscsaba, Iskolánál szálltam le. Néhány 10m-t visszagyalogolva balra ráfordultam a Bajcsi-Zsilinszky útra, amely a vasút alatt áthaladva József Attilaként folytatódott. E terület nevét adó Habsburg fõhercegnõ mellszobra itt található egy kis téren az út mellett balra. Vele szemben, az úttól jobbra: II. Rákóczi Ferenc mellszobra található.
Kicsit továbbmenve, a templom elõtt Luther Mártonnak is van egy mellszobra. (A PP Katolikus Egyetemnek helyet adó településen!) Egyébként az egész település nagyon kulturált, rendezett, tiszta. Az utamat végigkísérték a madárhangok .
A templom után ezen a székelykapun átmenve folytattam az utamat. Zsákutca tábla ugyan ki volt rakva, de gondoltam gyalogosan csak átjutok valahogy. Igen! A házak után zergeösvényen, pontosabban szólva vadcsapáson keresztül. Mire már majdnem felértem rátaláltam "az egyenest felvivõ" útra. (Ezt egy helyi lakos mondta.) De ez igencsak meredek volt. (Visszafelé azon jöttem le, hi.)
A korábbi leírásoknak megfelelõen a hegyrõl ÉNy-i irányban van kilátás - a Dorogi-medencére. Egyébként az út - átlagos tempóban - a buszmegállótól a csúcsig közel egy órát vett igénybe. A lépésszámlálóm csak 5200-ig számolt.
Ha jobb lenne a kép felbontása, akkor a háttérben, a két hegy között (Esztergom, Kertváros melletti domb és a Vaskapu, KD-025)látható volna a - mintegy 15-18 km-re lévõ - Bazilika. (Szabad szemmel tisztán látható volt!)
A csúcson lévõ kis tisztáson ÉNy-DK irányba húztam ki a 40m-es dipólt.
Az éter tiszta volt, zaj nem hallatszott, s mégsem volt pile-up a SOTA hívásomra. Közel 3/4 óra alatt összesen 36 qso-t naplóztam, benne 2 S2S és 5 HA hívójelet. TNX! Az adott/vett riportok is elég "gyengék" voltak. Ezután próbálkoztam 15m-en: az eredmény 1 QSO - HA7UL!
10m-re egy másik dipóllal próbálkoztam CW-n és SSB-n is. Nem sok sikerrel, pedig felnyomtam a teljesítményt 50W-ra. (Amíg az aksi bírta.)


Alighogy települtem - nagy meglepetésemre - egy egész középiskolai osztály is felért a csúcsra. Õk a meredek úton jöttek - s ráadásul Esztergomból. Majd az esztergomi kilátásban gyönyörködtek. (?/!) Néhányan érdeklõdtek a tevékenységem iránt. Nem hallottak még a gyalográdiózásról. A tájékoztatás idejét kihasználva, megkértem, hogy készítsenek egy képet az éppen aktív QTH-mról. (Ezért vagyok rajta a képen, hi.)


Utolsó módosítás: 2011-04-21 23:20

(10 megtekintés)