Ágas-hegy Visegrád közelében

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2011-04-21
Ajánlott turistatérkép: 16. Pilis térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-030 - Ágas-hegy (Visegrád, 478 m ASL); QRA: JN97LR49, 1 pont, HAFF-004


Két napra rá, hogy megmásztam a Nagy-Kopaszt a Pilisben, kihasználva a jó idõt, a Visegrád melletti Ágas-hegyet választottam ki. A többiektõl eltérõen innen - a lepence-fürdõi buszmegállóból - vágtam neki a távnak. Amely a térkép szerint nem volt több 2 km-nél - légvonalban.


A zöld jelzésen szerettem volna eljutni egy darabig, de sajna rajta maradtam a Pilisszentlászlóra vezetõ mûúton. Még meg is álltam ennél a Gyula-forrásnál, s mégsem vettem észre, hogy itt le kellet volna térnem balra. Azt sem vettem észre, hogy a kis csermely az út jobb oldalról átkerült a bal oldalra. Ahol nekem mennem kellett volna. Addig húztam-halasztottam az átkelést, míg igencsak túlmentem azon a ponton, ahol még nem kerültem volna nagyot. De nem volt átjáró a csermely felett. Végül is le kellett ereszkednem a meredeken és a túloldalon visszamászni. Szerencsémre - a szárazság miatt - alig csordogált valami kis víz a mederben.
Egy helyrõl tudtam a Duna-kanyar egy kis részét belátni. Ezt le is fényképeztem. Így, a csúcsra a tervezett egy óra helyett majd két óra alatt értem fel. A lépésszámláló 8500-at mutatott. (Még nem sikerült kitapasztalnom, hogy "felfelé" v "lefelé" menet milyen "korrekciót" kellene alkalmazni, hi.)
Ahogy a korábbi beszámolók írták is, a csúcsról csak Ny-i irányban van kilátás - a másik hegyvonulatra. De ez szép volt a napsütésben.
Egy másik kép a hegysorról...
A tetõn - a csúcskõ környezetében - van egy kis tisztás. Itt állítottam fel az antennát. (Szintén durván É-D-i irányban.) Az eredmény ugyanaz, mint két nappal ezelõtt: nyögvenyelõs aktiválás (no G, F, ON, PA hívójel, D-bõl is hiányoztak az aktív chaserek.) Pedig ez a terület HAFF-számmal is ellátott.
Durván fél óra alatt 33 qso a 40m-en: benne 1 S2s (TNX: Zoli, HA3HK) és további 4 HA hívójel (szintén TNX!). A 15m-es WFF és qrp frekvencián semmi. (Nem ment a sáv. S valószínûleg a WFF-aktiváláshoz nagyobb "power" kellene. Nem elég a 10W, hi.)


A csúcsra nem vezet fel semmilyen út. Az erdõgazdasági utak sem sûrûn használtak, járatlanok, vaddisznók által feltörtek. Toronyiránt menve sem lehetetlen leküzdeni a terepet, bár elég meredek, de több helyen is lankásabb részekkel. Szerencsére nincs, illetve gyér és nem szúrós az aljnövényzet, így "ép bõrrel" meg lehet úszni a kalandot, hi. A jó idõben kellemesen éreztem magam a csúcson, bár sok látni való nem volt, s a szokásos pile-up is elmaradt, hi.


Utolsó módosítás: 2011-04-22 00:17

(14 megtekintés)