Tokaj

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2011-05-06
Ajánlott turistatérkép: 23. Zempléni hegység Dél térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-037 - Kopasz-hegy (Tokaj, 528 m ASL); QRA: KN08QC58, 2 pont, HAFF-045


A Tokaj melletti / feletti hegy aktiválását összekötöttem egy kis bodrog-zugi vízitúrával. A tervezett 08.00-ás vonat helyett csak a 10.00 órait értem el. Így a tervezett idõhöz képest végig 2-órás "csúszásban" voltam SRI!


A Tokajban a vonatról leszállva az elsõ amit észre vettem egy pincesor az állomással párhuzamosan. A helyi nedû tesztelése után nekivágtam a hegynek a z- jelzésû útvonalon. Az erdõbe beérve egy tanösvény mutatta be a helyi jellegzetességeket. A második után egy ellentmondó elágazásnál letértem balra a csúcs irányába. Na innentõl kezdve se a tanösvény jelét (tábláit), se turistajelzést nem találtam. Csalánt viszont annál többet.
Végül az objektum energiaellátását biztosító villanypóznák mentén, melynek sávját nemrég "famentesítettek", jutottam fel a tetõre. Körbejártam a TV-adó kerítését, hátha meglátom a csúcskövet - eredménytelenül. Az objektum bejárata elõtt véget ér az aszfaltút és egy viszonylag nagyobb "tisztás", (kocsiforduló, parkoló) található. Innen jó kilátás nyílik Ny-i irányba. Tiszta idõben még Miskolc is látható.
Az útjelzõ korlátokra támaszkodva felállítottam a 40m-es antennát és mintegy fél órai aktiválás után - amely idõ alatt 38 QSO-t naplóztam, köztük 6 HA hívójelet (TNX!)- egy iszonyú nagy (59+60dB) és viszonylag széles sávú (12-15 kHz) zaj jelent meg a semmibõl és nyomott el minden vételi lehetõséget.
Az összeköttetések száma jóval több is lehetett volna, ha nem jön be a zaj, lévén a hegy egy természetvédelmi terült és HAFF-045-ös számmal rendelkezik. Ezért is cipeltem magammal két akkut. Sajnos a technika kisördöge közbeszólt: hiába volt nálam 3 antenna is, 10m-en nem találtam partnert, a 20m-en dübörögtek az állomások, csak valahogy az antennám megszakadhatott, ugyanis adásra nem volt használható, hi. Így, nem kis bosszúságomra, egy teljesen és egy félig feltöltött akkumulátorral kellett elhagynom a helyszínt. Lefelé DK-i irányban a p- jelzésen jöttem le a városközpontba.
A másnapi - szombati - evezõtúra helyszíne: a Tisza és a Bodrog (torkolat). Az evezõtúra idején az idõjárás korántsem volt olyan kegyes, mint a pénteki SOTA-aktiválás idején. (9 fok és többször is jó, kiadós áztató esõ, amely ugyan aranyat ért a száraz földeknek, de nekünk egyáltalán nem esett jól, hi.)
Útban visszafelé még felkerestük a Tarcal fölött lévõ "tengerszem"-et, amely gyakorlatilag egy bányató.



Utolsó módosítás: 2011-05-08 22:57

(16 megtekintés)