Egyszer aktivált csúcs a Balaton-felvidéken

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2011-07-12
Ajánlott turistatérkép: 4. Balaton térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-024 - Kő-orra (Lesenceistvánd, 406 m ASL); QRA: JN86PU97, 1 pont


A jó idõt összekötöttem egy kis szórakozással. Már az évnek a fele is eltelt és az idén csak most sikerült elõször lejutnom a Balaton-felvidékre. A táborhelyemtõl - az észak-bakonyi csúcsokat nem számolva - már csak a távolabbi dombocskák maradtak.


Így jutottam el Lesenceistvándiba, ahol le is parkoltam. A falu szélérõl így látszott a Kõ-orra hegy szép hosszú, lapos vonulata. A faluból kijövet az országos két túra jelzését követtem.
Egy jó darabig nem is volt probléma. Az aszfaltos út a falu szélén átváltott széles - akár kocsival is - jól járható murvás útba. Majd mintegy 1.5 km után a domboldalban, a szõlõsorok között ismét aszfaltos út következett vagy 2 km-ig.
Elhaladtam a Zoli, HA3HK által megkóstolt Máté-kút mellett is. Egy hatalmas varangy lapult rajta hasonló pózban, mint Zoli. (HI!) Le akartam fényképezni, de mire elõvettem a gépet a béka beugrott a vízbe.
Eddig, akár kerékpárral is fel lehet jutni. (Már aki szeret felfelé tekerni.) A probléma az erdõ szélével kezdõdött. A két túra útvonalán sorozatban ilyen kidõlt fákat kellett kerülgetnem.
Szerencsére pont azon a helyen álltam meg, ahol kilátás is volt és megláttam a csúcsra felvezetõ kék háromszög jelzést. Eddig - a kidõlt fákat nem számítva - nem volt olyan vészes feljutni, de innentõl igencsak meredek volt.
A csúcskõ egy kis tisztáson volt. De a GPS nem ezt a pontot mutatta. Ezért a fennsíkon bokrokon keresztül átvágtam a megadott pontra.
Ott ilyen áldatlan helyzettel találkoztam. (ld.: a képen.) Vissza is mentem az eredeti helyre és ott települtem. Az átlagosnak mondható 30-egynéhány qso-t elkönyveltem 40 m-en, köztük egy S2S és 3 HA hívójel. (TNX!) Aksi kimerülés után bontottam és lementem a Balcsi-partra egy kicsit vitorlázni és fürdeni.


Ahhoz képest, hogy ez a csúcs is csak egyszer volt aktiválva, jóval nagyobb chaser érdeklõdésre számítottam.


Utolsó módosítás: 2011-07-16 23:30

(4 megtekintés)