Naszály

Csahók Zoltán, HA5CQZ - 2006-07-16
Ajánlott turistatérkép: 8. Cserhát térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5CQZ


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-006 - Naszály (, 652 m ASL); QRA: JN97NU80, 4 pont


Reggel 6-kor dobott ki az ágy, hétkor már úton voltam és háromnegyed nyolckor már a bakancsomat húztam Kosd határában.


A csúcsot a kék kör jelzésen közelítettem meg. Kosdon a Bányai út legvégén, az erdõ szélén parkoltam (a település térképe a község honlapján található).

Az út 3 km, de ezalatt 450 m-t emelkedik. Az elsõ km egy köves erdei úton vezet, utána a kék jelzést elérve kezdõdik egy kaptató, 200 m szintkülönbséggel. 530 m magasság körül, a Kopasz-tetõn, szerencsére kicsit lazább, aztán az utolsó 100 m már fel sem tûnik HI. A magassági pont (szokásos módon...) a csalánosban található. Tõle nem messze van a kitûnõ állapotban levõ geodéziai torony.

A torony tetején pazar kilátás és kellemesen hûvös keleti szél fogadott. Szerencsére vittem egy polár mellényt, anélkül hideg lett volna, hiába sütött hétágra a Nap.

És a Hold is... (a kép közepén)

Felszereltem a Yagit a manuál forgatóval HI. Amikor erõsebben fújt a szél, akkor magától is forgott, sajnos nem mindig a jó irányba. A képen a háttérben Budapest, jobbra a Pilis látható.
Kilátás kelet felé, a Mátrára.
Északra pedig a Börzsöny, középen a Csóványossal.

Elõször az FM sávrészen hívtam, és nagy örömömre az amatõrök már fenn voltak. Másfél órán át folyamatosan gyártottam a QSO-kat, sok ismerõssel és jópár eddig nem hallott állomással. Miután kezdtek lassan fogyatkozni a partnerek átmentem SSB-re. Itt nagyban folyt a 9A, OM és OK aktivitás. Sikerült is a nap DX-ét begyûjtenem: 354 km (9A1W).

A többi gyalográdiós állomás közül is sikerült ötöt "levadászni":
HA2ATI - Pilis
HA4FY - Csóka-hegy
HG2006GYR - Írottkõ
HG2ECZ - Badacsony
HG7DCD - Bajtemetés

Ezen kívül volt még:
- a Mátra oldalában egy magaslesrõl forgalmazó amatõrtárs (HG7WHR)
- egy babakocsis mobil, SSB-n (HA5REM)
- egy YL, aki után hiába fordultam (az antennával HI) (HA9WM)

Gyorsan elszállt a 6 óra versenyidõ, amit a CQ WW VHF engedélyez. Összesen 66 QSO-t naplózhattam, amit nagyon köszönök mindekinek, aki odafigyelt a kitelepült állomásokra.

Lefelé menet még levezetésként megkerestem a helyi geoládát (GCNaTe) és tettem egy kis kitérõt a Násznép barlanghoz.



Nagyon kellemes napot töltöttem ezen a kíváló rádiós helyen. Ugyan nem nagyon magas ez a hegy, de elég ahhoz, hogy jó kilövés legyen róla minden irányban. Budapest minden része is elérhetõ róla, nem úgy, mint a Csóványosról. Mindenkinek csak ajánlani tudom a Naszályt.


Utolsó módosítás: 2006-07-18 10:39

(23 megtekintés)