Kövek kövek hátán a Gerecsében

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2011-08-10
Ajánlott turistatérkép: 10. Gerecse térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-026 - Pes-kő (Vértestolna, 398 m ASL); QRA: JN97FO66, 1 pont, HAFF-017


Közel egy havi semmittevés után, végre sort kerítettem a korábban az idõjárás miatt elhalasztott gerecsei csúcs - "dombocska" - megmászására.


Ha már autóval megyek SOTA-zni, lehetõség szerint "biztonságos" helyen szeretem hagyni a kocsit. Ez most Tarján falu szélén volt. Innen a hegy így nézett ki.
A csúcs valahol a sziklafal mögött / fölött van. Sejtettem, hogy nem lesz könnyû feljutni. (A térképen is látszott, hogy ebbõl az irányból nagyon sûrûek a szintjelzõ vonalak, hi.)
Viszont, ha már fent volt az ember, akkor a kilátás onnan - a csúcskõtõl kb. 100-150 m-re - ilyen volt K-i irányban. (Lenn a falu: Tarján)...
illetve DK-i irányba. (A tiszta kép a szeles idõnek köszönhetõ, hi.)
De az idõbeli és képbeli ugrás után visszatérve az útleírásra. A falu határától az aszfaltos úton mentem mintegy 5-600m-t Vértestolna irányába, amikor is balra letértem az elsõ (nyitott) sorompónál. Gépjármûvel is használt erdészeti úton mentem a cél irányába. Több helyen elég sáros volt, de egyáltalán nem volt megerõltetõ. Amint felértem a kõszikla aljához, rátaláltam a k- jelzésre. Ez - ahogy a térkép is mutatja - gyakorlatilag szintben "elmegy" a csúcs mellett. Mentem rajta addig, amíg a GPS szerint "már elhaladtam" a cél mellett. Ekkor kerestem egy kevésbé meredek - "csak" 50-60 fokos - részt és a kövek között felmentem.
Több kis tisztást is találtam, végül is a csúcskõ közvetlen közelében - Viktorhoz ,HA5LV és Lacihoz, HA5MA hasonlóan - egy kidõlt fán rendeztem be a qth-mat. Összesen 43 qso-t naplóztam 40m-en: az elsõ (Jóska, HA6OY/p) és az utolsó qso S2S-volt. Négy HA hívójel és egy DLFF állomás került még a logba. (TNX!) A 2m nem hozott eredményt. Mire sávot váltottam volna az aksim lemerült. (Már csak 40 percet bír. Cserélni kellene, hi.)
A csúcskövet elég nehezen találtam meg a buja zöld növényzet - és a kõdarabok - között. (Nem is a legmagasabb ponton van. Az - elvileg - gépjármûvel is járható erdészeti úttól mindössze néhány 10 m-re található.)
A kõre 1873 volt írva. Nem mai darab.
Visszafelé nem kockáztattam meg a "gatyafékes" leereszkedést és az erdészeti úton mentem le, kényelmes tempóban. Csakhogy ez az út É-ÉK-i irányba vitt le Vértestolna irányába. A kocsiúthoz (elágazáshoz) kiérve találtam meg a Gerecsei Tájvédelmi Körzetet jelölõ táblát. Innen még jó 2,5 km-volt Tarján széle.


Három éve kezdtem el SOTA-zni. Ez volt a 99. csúcs, amelyiket "meghódítottam". A centenáriumra az ország legmagasabb pontját választottam ki. Eredetileg napra pont 3. évre terveztem be, de az hétvégére esett és nem is voltam itthon, ezért arra a napokban kerül sor.


Utolsó módosítás: 2011-08-11 09:10

(3 megtekintés)