A 100. csúcs + 1

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2011-08-15
Ajánlott turistatérkép: 14. Mátra térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-001 - Kékes (Mátra, 1011 m ASL); QRA: KN07AU19, 10 pont, HAFF-031
  EM-080 - Szár-hegy (Kékestető, 743 m ASL); QRA: KN07AU79, 6 pont, HAFF-031


Elérkeztem a 100. csúcs teljesítéséhez. Ezt eredetileg napra pont a SOTA-zásom 3. évfordulójára terveztem (aug. 7.), de az akkor nem jött össze. Azért, hogy a centenárium ne tartson sokáig, gyorsan hozzávettem még egy csúcsot. Igy egy nap alatt 16 pontot gyûjtöttem be.


Nyáron a sípálya ilyen. Sokkal kellemesebb ezen gyalogolni, mint a napsütötte aszfaltos úton, ahogy is ezt sok turista tette.
Ez az ország legmagasabb pontja, de ...
a csúcskõ kicsit lejjebb, északabbra az étterem mellett található.
A két kõ közötti nagy fák árnyékában (és segítségükkel) húztam ki a 40m-es dipólt. Munkaasztalként ez a "kis" kidõlt tölgyfa szolgált. 50 percig - ameddig az aksi (is) tartott - elég jól jöttek az állomások. Összesen 58 qso, köztük egy WFF és 4 HA hívójel (TNX!). Külön köszönet Lacinak, HA7UG, aki a SOTA WATCH-ba beírta, hogy ez a 100. csúcsom, amire is - hazaiakon kívül - több aktivátor / chaser jókívánságait is "bezsebelhettem".
Aksicsere után az "országos kék túra" útvonalán, a tv-adótornyot megkerülve indultam neki a távnak. Egy jó darabig a K- és a Sárga- együtt haladt. Egy kb. félórai gyaloglás után egy kis tisztáson volt egy nagy fa kereszt, annak lábától a tv-torony így látszott.
Tovább menve elhaladtunk az 1. világháborúban elesett turisták emlékmûve mellett.
A nagyobb - "színes" útvonalak - elágazásánál ilyen útjelzõk segítettek megtalálni a helyes utat.
Bár K- jelzés követése nem okozott gondot. Át is vezet a Szár-hegyen is. (Viszont a táblákra írt távolságok szerintem nem elég pontosak, következetesek.)
Volt ahol az erdõ egész "sötét" volt (valószínûleg az északi oldalon), kellemes félhomályban haladtunk, és voltak olyan helyek, zömében tisztások, ahonnan ilyen pazar kilátás nyílt a hegyekre / völgyekre.
A Szár-hegy tetején egy kis dombocska jelezhette a volt csúcskövet. (Bár a GPS-em a domb túloldalán lefelé, még vagy 35 m-re, a sûrûben jelezte a pontos koordinátát.) A képen a TV-torony látszik a Szár-hegy csúcsáról nézve.
A szél kicsit feltámadt, s a pecabot sehogyan sem akart megállni. Szerencsére, a segítségemre sietett egy kis vakond, amely pont a pecabot mellett akkor túrt ki egy kisebb kupacot. Abba a lyukba állítottam bele a pecabotot.
Délután révén, meg hogy ez a csúcs is a Mátrai Tájvédelmi Körzetbe tartozik, nagyobb aktiválást vártam. Jó fél óra alatt összesen 27 qso-t (no HA) naplóztam. (20m-en, 15m-en és 2m-en semmi. Bár ennek oka lehet, hogy a közelgõ vihar volt. Alapvetõen üres volt a sáv.) A képen lenn a hegy aljában a Visontai hõerõmû, Markaz és a róla elnevezett víztározó.


A Kékesrõl az út a Szár-hegyre (párommal "nehezítve") jó 2.5 órát tartott oda és kb. ugyanannyit vissza. Szerencsére nem volt nagy meleg. Ezek után, minden elismerésem Gyuszié, HA2VR, aki ezt az utat már 3x is megtette, köztük télen is. (Így is elég volt, nem hogy 10-50 cm-es hóban, hi.)


Utolsó módosítás: 2011-08-16 23:22

(10 megtekintés)