Barlang-vitit a Gerecsében

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2011-09-01
Ajánlott turistatérkép: 10. Gerecse térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-032 - Öreg-kő (Bajót, 374 m ASL); QRA: JN97GR84, 1 pont


Egyik legjelentõsebb hozadéka a gyalográdiózásnak - a hobbi és a túrázás mellett -, hogy olyan tájakra, helyiségekbe is eljutok, ahol még egyáltalán nem jártam és nem is biztos, hogy valaha is útba esett volna.


Az elõzõ aktiválások beszámolóit figyelembe véve és is Bajótig mentem el kocsival. A kis település Hõsök-terén parkoltam le, a Szent István szobor közelében.
A kis tér közepén egy kõbõl készült szent koronát ábrázoló világháborús emlékmû volt. Körülötte körben a kicsit kiemelkedõ kövek a honfoglaló 7 vezér neveit tartalmazza.
A templom mögül indulva követtem a barlang-jelzést. A táv elsõ felében, amíg be nem értem az erdõbe egész jó kilátás volt. A háttérben a Gerecse-tetõ.
Egyik irányban Esztergom dereng fel a Duna-kanyarulata mögött...
északi irányban pedig Nyergesújfalu nevezetû város.
Nem túl megerõltetõ séta után elértem egy turista-pihenõhelyre, ahonnan kiépített betonlépcsõkön nekivágtam felfelé. Szemügyre vettem a barlangokat.
A legnagyobb közepe - ahogy a többiek is írták - "lyukas".
Alulról így néz ki.
Ilyen nyögvenyelõs aktiválásom már régen volt. Miután kihúztam a 40m-es dipólt a nem túl tágas helyen a barlangok fölött és elkezdtem volna dolgozni, a készülék letiltott totál rossz SWR miatt. Többször is megpiszkálgattam az érintkezéseket, megvágtam a koaxot is, de a jelenség okára nem jöttem rá. (Most jól jött volna valamilyen mûszer, hi.) A helyzet azért is meglepõ volt, mivel az elõzõ aktiválás óta (ahol semmi probléma nem volt), minden cucc ott és úgy maradt a hátizsákban, ahogy elõzõleg belepakoltam. Végül is ilyen "magas" antennaállásban egyszer csak "megjött" az érintkezés és így dolgoztam addig, ameddig az aksi bírta. Ennek ellenéri is csak 25 qso-t könyvelhettem el, köztük három HA hívójelet. TNX!
Visszafelé Ny-ÉNy-i irányban indultam lefelé a járt, de nem jelzett úton. Kezdetben csak egy csapásnyi szélesség, majd kiszélesedett. Ez a falu déli vége fölé vezetett le és ilyen murvás úton jutottam vissza a Hõsök-terére.


Egy alaposabb karbantartás után jöhet a következõ csúcs. (A hibajelenséget az amphenol aljzat (!) KH-ja okozhatta.)


Utolsó módosítás: 2011-09-02 08:35

(4 megtekintés)