Kõris-hegy, az elsõ aktivitásom

Császár János, HA5PA - 2011-08-01
Ajánlott turistatérkép: 2. Bakony Észak térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5PA, Tomi (HA5KHC)


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-001 - Kőris-hegy (Bakony, 709 m ASL); QRA: JN87VH00, 6 pont, HAFF-029


Közel 25 éve, minden év augusztusában felmegyek a Kõris-hegyre, hogy az urh sávban forgalmazzak egy keveset. A Bakonybélrõl induló aszfaltúton - akár kerékpárral is - kellemesen fel lehet menni a 16km-re lévõ hegycsúcsra (ingyenes úthasználati engedélyt az erdészettõl lehet kérni). Három éve tervezem a kerékpárral való feltekerést a hegyre, de eddig nem sikerült a kitelepülés teljes kivitelezése. Idén ismét összecsomagoltuk - nagyobbik fiammal - a kerékpárra felrakandó cuccokat. Kínosan ügyeltem arra, hogy a rádiózáshoz szükséges összes kellék, többek között még a kemping szék is az én kerékpáromra legyen feltéve. Fiam csak a meleg ruhákat és az étkezéshez szükséges dolgokat hozta fel a hegyre.


Korai indulás a biztos érkezés érdekében. Minden együtt van: a hátizsák, a kerékpártáska, az antenna kellékek, a kempingszék, no és a kerékpár.
Az út: _ _ _ _ csodálatos környezetben kanyarog az aszfaltút a hegyre. Az idei aktivitásunkat a kitartóan csepegõ esõ kezdte megkeseríteni. Nem adjuk fel! - szóltam, majd elõkerült az esõkabát. Az emelkedõre való tekerés miatt az esõkabát alatt teljesen eláztam, viszont a kilátóban lévõ szél nagyjából megszárított (azért segített a tartalék száraz póló is). A telepakolt kerékpárral és az esõkabáttal úgy néztem ki, mint egy elázott málhás szamár.
Azért felértünk. A felfelé tartó út ideje háromszorosa volt a visszavezetõ út idejével. Odafent az esõfelhõ miatt a látótávolság csupán 50-70m volt.
A kerékpárt felhúztuk az elsõ szintre. Oda is lakatoltuk, gyalogosan a visszafelé tartó út hosszú lett volna.
A yagi antenna és az árboc már telepítve van. Az esõ még esik.
A nagy munka hevében még a kerékpáros sapkát sem vettem le. A kapucni alatt a hajam csurom vizes volt.
Makacsok vagyunk és elõrelátóak. A várható szél és az esõ miatt vittünk egy ponyvát is magunkkal. Ja, az esõ a verseny feléig kitartó volt. Az elázott póló és atléta cseréje után rétegesen felöltöztem. Hideg volt és nagyon fújt a szél. A fejem és a rádió fölé pedig egy esernyõt tettünk. Fiam nagyon rendes volt, a székét felajánlotta a rádió használatára.
Az esõ és a szél kegyetlen volt. Kényelmetlenül, de azért sikerült forgalmazni. Log a térden, rádió a széken, akkuk a padlón, key a gépen, fent esernyõ, hátul ponyva és már zsibbadok is! Viszont jönnek az állomások sorjában. Tehát zsibbadok tovább!
Már nem esik!
Tomi, a segítõtárs. A verseny végeztével lekerül az antenna is.


A sikeresnek mondható rádiózást még egy hazafelé való tekeréssel kellet lezárni. A látótávolság 5-10 méter volt, ami (szerencsére) kb. 15 méterre növekedett 5-6 km után. Bakonybélen már felhõmentes környezetben lehetett kerékpározni. A betervezett, rádiózással egybekötött aktivitást végre sikerült teljesíteni. Az esõ és a szél egy kicsit megkeserítette munkánkat. A két méteres sávban 40 db, a 70cm-es sávban pedig 5 db qso-t sikerült létesíteni.


Utolsó módosítás: 2011-09-26 23:09

(38 megtekintés)