Elsõ sikeres aktiválás W7/RS-015

Péter, HG1DUL - 2011-09-11
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HG1DUL

Tamanos mountain W7/RS-015 CN96EU89

Indulási magasság: 3791 láb (1155 méter)
Maximális magasság: 6781 láb (2067 méter)
Szint: 3096 láb (944 méter)
Össz táv: 10,6 mérföld (17,059km) Fel: 5,2mf (8,369km) Le: 5,4mf (8,690km)
Teljes idõ: 11ó05p Fel: 4ó37p Le: 3ó24p
Videó


Reggel korán indultam. Kábé másfél óra vezetéssel értem el a parkot. Még nem volt senki a belépõbódénál, így simán hajtottam tovább. 0745 kor indultam el a parkolóból. Teljesen jó gyalogösvény vezet a tavakhoz. A tábla 3,5 mérföldet (5,632km) irt. Gondoltam majd gyorsan megjárom, hisz elõtte hétvégenként sokat túrázgattam a gleccseren, jóval nehezebb cuccal. Nem is mértem le a hátizsákot most, de biztosan nem volt több mint 20kg. Lassan haladtam felfelé, visszafordítok követték egymást folyamatosan. Összesen hét volt az úton. Útközben találkoztam egy kis mókussal, meg egy madarat is sikerült lefotózni. Szürke szajkó, habár a magyar nevében nem vagyok biztos. Ez elég ritkán látogatott része a parknak. Egész nap csak egy emberrel találkoztam, õ egy szemközti csúcsra igyekezett. A cikk-cakkok csak követték egymást, jelentõsen megnövelve a megtett kilométerek számát, de legalább az út nem volt olyan meredek.
Két órás gyaloglás és 3,1 mf (4,989km) után elértem egy kis tóhoz amibe egy patak csordogált, felette egy fa híddal. Itt találkoztam a mögöttem túrázó emberrel aki feltöltötte a kulacsát. Én mentem tovább, gondolván, hogy a hozott 3 liter víz majd elég lesz. Lassan haladtam és fáradtnak is éreztem magam. Lehet azért mert nem is ettem rendes reggelit. Eddigi emelkedés 1435 láb (437m).
A következõ mérföld szintvonalon halad. Jó egy kicsit szintben menni. Ahogy elérem a tavakat kitisztul a táj. Ritkulnak a fenyõk és némely tisztáson még van hófolt is. Ez késõbb jó lesz majd. Fel úton folyamatosan kiáltozom, hogy „Yoo bear!”. Pár napja öltek meg a grizlik 2 embert a Yellowstone parkban. 25 éve az elsõ halálesetek. Szerencsére itt nem igazán vannak grizlik. Fekete medvék vannak szép számmal és õk inkább elfutnak. Én próbálok biztonságban maradni, remélve, hogy zajomra odébbállnak, mert elég nagyon ezek is. :) Medvespré mindig kéznél. Képen egy korábbi aktiválásom meghiúsításának egyik résztvevõje. Ketten voltak a biztonság kedvéért! :D
Amint elérem az elágazót megállok kicsit pihenni. Sokat viszont nem tudok idõzni mert a szúnyogok könyörtelenül támadnak. Innen meredekebben vezet fel egy szûk ösvény. A mezõ tele van virágokkal. Itt már nagyon lassan tudok haladni.
Lassan a vulkán is kibukkan a domboldal felett. Elérem a nyerget, itt is van egy kis hófolt az északi oldalon. Innen tovább haladva úgy tûnik a csúcsot soha nem érem el. Már nagyon pihennék. A nap teljes erõvel tûz. Pont dél körül jár, és még fél mérföld van elõttem. Gyorsan elérem a hamis csúcsot ezt megkerülve csiga lassúsággal haladok a hegyvonulat vége felé. Ez a hamis csúcs tûnik magasabbnak, de ide nem másztam fel.
Az egész hegy nagyon laza kövekbõl áll. A kövek között homok. A meredek hegyoldal csúszós és minden lépéssel vigyázni kell, fõleg a nehéz zsákkal. Mégis egyszerûen eljutok a csúcshoz, ahol egy nagyon jó lapos rész van, mellette egy repedéssel ami tökéletes a pecabotnak. A kilátás fantasztikus. Végre felértem, szinte el sem hiszem. 1221 van. 4 és fél órába telt hogy legyûrjem a 5,2 mérföldet (8,369km) 3060 lábas szinttel.
Elkezdem építeni az állomást. Hamarosan áll az öt elemes yagi. Szerencsére nem kellett kikötni az árbocot. A repedésbe tudtam rögzíteni. Viszont bele kellett volna tennem a pecabotot a csõbe amiben a yagit szállítottam, mert a forgatások során az alja sajnos lecsavarodott és annyira beesett a kövek közé, hogy nem is láttam mikor indultam vissza. Pedig ki akartam piszkálni. Sajnálom, most kell keresni valamit a bot aljára. Elküldöm az APRS üzenetet, hogy felkerüljek a SOTAWatch oldalra. Látom, hogy az üzenet megismétlõdik, de sajnos nem kerül be az APRS IS-be, így a SOTAWatch-ra sem. Persze ezt majd csak otthon tudom meg. Szerencsére verseny van, amit csak itt tudok meg a csúcson. Sikerül 20 QSO-t csinálni 2m-en és 70cm-en.
3 órát voltam a csúcson. Nagyon kiszáradtam, a fejem elkezd fájni és elfogy a vizem. Lassan megyek visszafelé. Gondolkodom, hogy megállok a nyeregnél lévõ hófoltnál és melegítek magamnak elég vizet a visszaútra. Végül azonban csak eszem egy kis havat, meg megtöltöm a fejkendõmet is hóval. Ez sokat segít enyhíteni a fejfájásom. Célom elérni a kis patakocskát és ott vizet vételezni, meg enni. Az erdõ elõtti hófoltoknál is eszem havat. Ez nagyon sokat segít. Innen már nincs messze a patak.
Amint megérkezem ledobom a zsákom és kulacsomat gyorsan megtöltöm és iszom. Nagyon jó a hideg víz. 2 litert betöltök a zsákban lévõ 3 literes tartályba is. Lefele úton lazán, de tempósan haladok és folyamatosan iszom meg eszem. Ezzel sikerül is elmulasztanom a fejfejásom mire a kocsihoz érek.


Lefele utam 5,4 mérföld (8,690km) amit 3 óra 24 perc alatt tettem meg. A mezõn fent sikerült kicsit tévedésbe esnem és picit vissza kellett sétálnom, hogy biztos legyek benne jó irányba haladok. Persze jó irányba mentem, és feleslegesen mentem vissza ellenõrizni. :) Ezért lett picivel több a leút. 1850 re értem vissza a kocsihoz. Jó kis túra volt. Cirka másfél óra vezetés és otthon is vagyok.


Utolsó módosítás: 2011-11-16 05:44

(7 megtekintés)