Ismét a Gerecsében

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2011-10-05
Ajánlott turistatérkép: 10. Gerecse térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-048 - Hosszú Vontató (Dunaszentmiklós, 454 m ASL); QRA: JN97EQ96, 1 pont, HAFF-017


Kihasználva a jó hosszú vénasszonyok nyarát - meg persze a havi autópálya-matricát - egy hét után ismét a Gerecsében találtam magam. Ráadásul egy olyan csúcsot választottam, amely még csak egyszer volt - elég régen, 2006-ban - aktiválva SSB/FM-ben HA9MCQ jóvoltából.


Eredetileg déli irányból terveztem a domb becserkészést. Végül mégiscsak maradtam a Dunaszentmiklósnál. Nem kellett volna. Szomódon keresztül nem lehetett eljutni a faluba, helyette Dunaalmás és Neszmély irányába kellett egy jó nagyot kerülni.
A falu középén leraktam a kocsit. Rögtön kiszúrtam ezt a kilátót, melyet - ha már ott jártam - nem lehetett kihagyni. De természetesen csak az aktiválás után mentem fel rá cuccok nélkül, hi.
A kilátóból így látszott a Hosszú Vontató hegyvonulata.
Itt kellett volna jobbra letérni a csúcs irányába. Helyette én mentem egyenesen. Ráadásul viszonylag frissen, egy kocsi szélességben le volt tarolva a gaz a - valamikori - útról. Iránynak jónak tûnt, így bátran törtem elõre. Amikor viszont - a GPS szerint - a kellõ távolságot elértem, rájöttem, hogy egy másik dombon vagyok. Csak 600m-re voltam a csúcstól (légvonalban), de ahhoz valahogy át kellett jutni.
Szerencsére az erdõ ritka volt, és az aljnövényzet sem volt vészes, így hát toronyiránt lementem, majd a másik oldalon - néhol 35-40 fokos emelkedõkkel dúsítva - felmentem.
Csúcskövet nem találtam, de az adott koordinátától néhány 10m-re volt egy vadászles. Ezt kineveztem QTH-nak. (Ha jól rémlik, ez volt a harmadik vadászles a száz-egynéhány aktiválásomból, amelyet fel tudtam használni, hi.) A szokásos bõ fél óra latt 34 qso-t nyugtáztam 40m-en, köztük egy S2S és három HA hívójel. (TNX!)
Ráértem, így hát megebédeltem a faluban. (Volt menü 750 Ft-ért!) Lefényképeztem a kutat a háttér virágos-kocsival. (Utána, itthon vettem észre csak a "csodálatos" trafóoszlopokat, hi.)
A távolban, az a sok egyforma új ház ami látszik, az a helyiek szerint a "holland falu", gyakorlatilag viszont a Duna Residence luxus apartman-hotel. Szó se róla szépen néz ki, és a szolgáltatásai is exkluzívak. (Ki lehet próbálni hazaiaknak is, ha elég vastag a pénztárcánk, hi.)


A térségben még maradt két csúcs, viszonylag közel egymáshoz. Mihelyt lesz két használható aksim, (remélem még az idén, hi,) akkor betervezem azokat egy napra.


Utolsó módosítás: 2011-10-05 21:52

(14 megtekintés)