Séta a Margitára

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2011-10-19
Ajánlott turistatérkép: Gödöllői dombság térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-028 - Margita (Szada, 344 m ASL); QRA: JN97PP94, 1 pont, HAFF-018


Kevesebb mint 1 liter üzemanyag árából Margita kipipálva. A jó idõt vétek lett volna kihagyni. Reggel 0800-kor felpattantam a veresegyházi vonatra, amely 50 perc alatt el is vitt a településig. Az állomástól a csúcs 3 km volt - légvonalban. A vasúton átmenve, Szada irányába indultam és az elsõ körforgalomnál tértem el balra, a csúcs irányába.


A lakó- és üdülõövezetet elhagyva a távolban a Margita körvonalai látszanak. (A hegy úgy be van nõve fákkal, hogy a geo torony sziluettje egyáltalán nem volt kivehetõ.) Itt elkövettem egy hibát. Egy villanypásztorral körülkerített területet jobbról akartam megkerülni. (Mivel a GPS is jobbra, elõre mutatta az irányt.)
Jó nagy távolságban haladtam párhuzamosan a villanypásztorral, de csak nem akar vége lenni. A GPS is azt mutatta, hogy oldalirányban is már elhagytam a csúcs vonalát. Így hát ráfordultam a hegynek és árkon-bokron keresztül, vadcsapásokon megindultam felfelé. Többször áthatolhatatlannak tûnt az aljnövényzet és a szúrós bozótsor. Többször is vissza kellett mennem másik csapást keresve, hogy sikeresen átjuthassak a 4-500m széles növényzeten. Viszont, amikor már túl voltam rajta, onnantól csak 150-200m volt a csúcs. (Bár a geo-torony még akkor sem látszott.)
Kiérve turista útra, rögtön célhoz is értem. A torony elõtt lévõ betontuskón rendesztem be a qth-mat, pedig jobb lett volna néhány méterrel arrébb, a napsütötte helyen felállítani. Ugyanis elég csípõs hideg volt. Az aktiválás a szokásos 40m-en jól ment, 40 perc alatt 43 qso-t nyugtáztam, közöttük 5 HA hívójelet. (TNX!) Csodák csodájára két qso összejött 2m-en is FM-ben, hétköznapon. (Bár az egyik a BNV-n lévõ alkalmi állomás, a másik pedig az M3-ason egy mobil volt, hi.)
Visszafelé már a turistaúton, a p-, majd a s- jelzésen jöttem le. Ekkor derült ki, hogy ha odafelé vezetõ úton a villanypásztornál balra indultam volna (amely vége csak mintegy 100-150m-re volt), akkor rögtön rátaláltam volna a felvezetõ s- jelzésre, hi.Nincs kép


A viszonylag nagyobb településeknek köszönhetõen elég népszerû dombocska a Margita. Hétköznap volt, mégis többen "átfutottak" az antennám alatt, sõt egy hátizsákos srác Gödöllõrõl jött fel a toronyba. Szerinte Gödöllõ is csak 6 km oda. (Onnan is jöhettem volna, hi.) Viszont a sok homok miatt eléggé szépen néztem ki. Mielõtt felszálltam a vonatra meg kellett szabadulnom a "sivatagi" homokrétegtõl, hi.


Utolsó módosítás: 2011-11-09 18:53

(36 megtekintés)