Magyarországi SOTA hegycsúcsok listája

(SOTA csúcsok és szép kilátással rendelkező gyalográdiós helyek)
Nyugat-Dunántúl Közép-Dunántúl Dél-Dunántúl Közép-Dunántúl Közép-Magyarország Észak-Magyarország Észak-Magyarország Észak-Alföld Dél-Alföld Észak-Magyarország Észak-Alföld
(Katt a térkép megfelelő színű részére)
A magyarországi csúcslista letölthető GPX formátumban.
sotamaps térképen ábrázolva itt látható.

Néhány szó a SOTA pont kijelölési alapkoncepciójáról:

  1. Azt a csúcsot fogadja el a nemzetközi szervezet, amely legalább 100 méterrel emelkedik ki környezetéből. A többi csúcsot „Gyalográdiós” csúcsként jeleztük a táblázatban. Ez utóbbiak legtöbbjét a róluk nyíló szép kilátás miatt vettük fel a listába.
  2. A csúcsra emberi erővel (pl. gyalog vagy kerékpárral) kell feljutni. A QSO létesítésénél a rádió táplálására kizárólag magunkkal vitt energiaforrás (ami általában akkumulátor) használható fel.
  3. Egyazon csúcsnak az számít, ahol az eredeti csúcs és az adott pont között nincs 25 méternél alacsonyabban fekvő rész, beleértve az adott pontot is.
  4. Csúcs aktiválása: adott csúcsról egyazon napon minimum 4 különböző ellenállomással létesített QSO.
  5. Magyarország természeti adottságai alapján a pontozás 500 méter ASL-ig 1 pont, utána 100 méterenként 2, 4, 6, 8, 10 pont. Tehát 900 méter ASL felett 10 pont jár, sikeres aktiválás esetén.
  6. Két országhoz tartozó közös csúcs esetén a megközelítés iránya határozza meg a csúcs azonosítóját.
  7. Télen, december 1. és március 15. között a zord időre való tekintettel 600 méter ASL felett 3 bónuszpont jár.
  8. Nemzetközileg elfogadott csúcsot a rádióamatőrök a nemzetközi SOTA oldal weblapján bejegyezhetik, illetve HA1DTQ Gábor diplomát is oszt mind a csúcs aktiválóinak, mind pedig az aktiválókkal otthonról rádiózó ellenállomások részére.