HamWiki - a tudásbázis. Olvasd és szerkeszd! HamTankönyv - Készüljünk a rádióamatőr vizsgára!

Üdvözlünk a Gyalográdió honlapján!

A Gyalográdió, mint alapötlet HG2ECZ Zsolt barátunktól származik, aki 2004 februárjában létrehozott egy ilyen nevű levelezési listát. Zsolt nagyon szeret a hegyekben kirándulni, és alkalmanként visz magával rádiót, antennát és a hegycsúcsról csinál összeköttetéseket.
Mit takar ez a név? Maga a szó is sejteni engedi, hogy túrázó, kiránduló, gyalogosan kitelepülő rádióamatőrök vannak a dolog mögött. Ezek a rádióamatőrök kirándulás alkalmával magukkal visznek valamilyen adóvevőt és antennát, megkeresik a forgalmazás szempontjának legjobban megfelelő helyet és innen létesítenek összeköttetéseket. A kitelepülések eredményesebbé tételére, a tervezett kitelepülések időpontjainak és helyének közlésére, valamint az élmények megosztása céljából lett létrehozva a fenti levelezési lista.

2005-ben csatlakoztunk a britek által kezdeményezett nemzetközi kiíráshoz, a SOTA mozgalomhoz. Azonban a hegycsúcsok listába vételének szigorú szabályai miatt az eredeti Gyalográdió elgondolásunkat sem adtuk fel. Ezt az elgondolást támogatja nagymértékben a GMA (German Mountain Award), melyhez 2015.05.01-vel csatlakoztunk és a szabályait beillesztettük a mozgalomba. Így sokkal több lehetőség adódik az olyan helyek lajstromba vételére, melyeket érdemes felkeresni egy-egy kirándulás alkalmával és szép kilátást vagy látnivalót nyújtanak. A megújult Gyalográdió diploma programjával élesben is nemzetközi vizekre evezünk, így egy jól hangzó angol nevet is választottunk HHA (Ham Hiker Award – Rádióamatőr Túrázó Diploma).
A HHA és egyben a Gyalográdió egy olyan mozgalom, amely befogadja a különböző kirándulós rádióamatőr mozgalmak programjait, ha azok megfelelnek a szellemiségének.
Így jelenleg a Gyalográdió – HHA programba a SOTA és a GMA mozgalmak vannak integrálva, melyek nemzetközi szabálykönyvvel rendelkeznek.
Továbbá folyamatban egy olyan szabályrendszer kidolgozása, amely kiterjed azokra a helyszínekre is, melyek a fenti két programba nem férnek bele, de beteljesítik a Gyalográdió – HHA szellemiségét.

Bemutató filmek: HA5TI Pista a HA/KM-014 csúcson

HA4BF Feri csaladjával HA/EM-005 csúcson.

A megtekintéshez Flash lejátszó szükséges. További fotók a beszámolók oldalon láthatók.


Ez a honlap tehát a túrázás közben QSO-zó rádióamatőröket kívánja segíteni. Ehhez a tevékenységhez kívánnak sok sikert a honlap üzemeltetői: HA1DTQ Gábor, HG2ECZ Zsolt és HA5CQZ Zoli.


Utolsó módosítás: 2015. április 29.